Välkommen till sunket

“Hur gör man när man duschar?”

Exakt hur normal är den frågan? De flesta sådana här hus som vi bor i är sunkigare och slitnare än vad man är van vid i Sverige även om just vårt absolut inte är av värsta sorten.

Hur som helst, för att duscha måste man sätta på duschen, som sprutar åt alla håll, på högsta speed (annars blir det aldrig varmt) och vänta ett tag. En låg, utfällbar plastvägg som bara täcker halva badkarskanten får fungera som duschdraperi, fast rätt mycket vatten spills ut på trägolvet. Ja, ni läste rätt. Hur smart är det med trägolv i ett badrum? Och det kan bli lätt besvärligt ibland när varm- och kallvatten kommer ur två olika kranar. För att tända drar man i ett snöre som samtidigt sätter igång en fläkt.

Golvet i övriga huset knakar så att man tror att man ska göra en Gevalia och det sticker upp små knölar ur det som får en att undra om den där gamla råttan-i-pizzanhistorien om hamstern och golvläggaren var sann.

Man kan inte hälla för mycket vatten i diskhon för då hamnar det på golvet och man får slå av och på värmen stup i kvarten. Eftersom jag är van vid föräldrarnas landställe och min morfar har ägt ett hus med utedass har jag dock lyckligtvis inte så svårt för sådana här saker.

Spricka
Den här sprickan går ända upp i taket och förgrenar sig i tre riktningar. Den är tyvärr inte ensam. Huset har satt sig… på pottkanten.

Gasollåga
När man slår på värmen tänds en gasollåga i en behållare i köket. Mycket mystiskt.

8 comments to Välkommen till sunket

 • fiendishrabbit

  Hahahaha. I en tradition av klassisk svensk skadeglädje fäller jag kommentaren “Welcome to England”.
  De kan fanimej inte bygga hus.
  That said, för att vara London så är det där ju bättre än medel.

  Jag gissar att trycket i dushen inte är något vidare heller, till den punkten där man till och med som kille plockar fram en badsvamp. Antingen det eller så går man med känslan att man aldrig blivit riktigt ren. Känslan av att aldrig ha fått det sista av shampoot ur håret…Tja, det är bara att bita ihop och gå vidare.

 • Vi tar med duschstång och ett hederligt äkta svenskt duschdraperi modell stelare så kan duschen spruta åt vilka håll den vill… Och ta med en kanna färdigblandat sköljvatten till håret så du säkert får bort allt schampo!

 • Lena (igen)

  By the way – så himla trevligt du skriver! Jag har haft högläsning för morf idag. Han blev så glad!

 • fiendishrabbit

  Klår i alla fall den skitlägenheten som jag delade med 3 andra Svenskar i Southgate i 3 veckor (innan jag flydde hem till sverige).
  Fuktskador, noll isolation, skitvarmt på sommaren och iskallt på vintern (enligt ryktet i alla fall) och en spricka som gick från ena väggen och över halva taket.
  Badrummet var i alla fall inte för jefligt, men vi besökte några som hade heltäckningsmatta i badrummet (från 70 talet typ) och ett hyreskontrakt som förbjöd gästen att göra några ändringar.

 • admin

  Trycket i duschen är nästan för bra faktiskt. Alltså man måste sätta den på max för att det ska komma varmvatten alls. Det är därför det sprutar så.
  Ja, jag fattar inte alla dessa heltäckningsmattor! Gröna till råga på allt! Som sagt, man är glad att man inte äger kåken.
  Mm, vi får inte heller göra några ändringar. Vartenda borrhål är bokfört i kontraktet.

 • admin

  Det dumma är att man inte får göra några ändringar för det måste man ersätta sen. 🙁 De har skrivit upp alla hål som folk borrat hittills i kontraktet.
  Vad trevligt! Hälsa morf sen!

 • Monika

  När vi bodde helt omodernt på Styrmansgatan (Sthlm) hade vi en varmvattenberedare som såg likadan ut som den på kortet. Det är alltså en riktig låga som tänds och vatten blir varmt direkt. Vad jag minns (detta var 1974) var det inte tillräcklig fjutt så att man kunde duscha men det gick att diska i varmvatten. Rena lyxen tyckte vi då.
  Jättekul att läsa detta. Hälsa Nelle!

 • admin

  Die Mutti!
  Ja, den är rätt snabb faktiskt. Men varmvattnet verkar inte gå genom den.
  Det är himla bra att inte ha levt supermodernt hela livet! Man får inte vara kräsen. 😉

You must be logged in to post a comment.