Sjukt system

Kom precis tillbaka från jobbet efter en asjobbig förkylning. Fast det var ganska najs att vara hemma. Nelson och vår Barcelonagäst lagade all mat, diskade, gick och köpte glass så fort jag sa till och såg till att vi ständigt hade någon (zombie)film på.

Nu när jag kommit tillbaka till jobbet får jag veta att förkylning inte är klassad som en giltig sjukdom. Man ska med andra ord vara på jobbet när man är förkyld. Det spelar ingen roll hur mycket de hade bönat och bett om att jag skulle kommit hit och hostat och nyst på dem, eventuellt svimmat och aldrig blivit frisk, jag hade inte kunnat komma ändå. Nu inser jag varför de engelsmän och amerikaner man pratar med alltid tycks få så allvarliga sjukdomar hela tiden. Influensa flera gånger om året, bronkittonsillitartrit och centimeterstora njurstenar (ja, jag har faktiskt hört den sista på riktigt!). Inga sjukdomar är väl giltiga så då måste man helt enkelt överdriva lite. Eller mycket. Jag ska tänka ut en riktigt smaskig diagnos till nästa gång…

8 comments to Sjukt system

 • Lena

  Men hur gick det då? Räknas det som olovlig frånvaro och orsak till kicken? Du får skaffa dig en bra doktor som kan skriva intyg, eller litar dom på att folk kan ställa de där allvarliga diagnoserna själva? Du får väl säga att du har magsjuka, det brukar inte arbetskamrater gilla. Och det roliga är sedan när kamraterna stannar hemma och säger att dom spyr och har sig och att man har smittat dom… Knepigt läge liksom. Hoppas du är kryare nu!

 • admin

  Tror det gick igenom eftersom jag sa att jag hade feber. Dessutom kutar jag ut i korridoren med jämna mellanrum för att ta hostattacken utanför. Dom kan dra sig i häcken.

 • fiendishrabbit

  US/UK är ju s.k. Liberal welfare länder.
  Vilket betyder att den är absolut minimal.

  Amerikansk healthcare kan summeras som “don’t get sick”. Om du blir sjuk? Die quickly.
  Det är i alla fall från ett arbetsplats perspektiv.

 • admin

  Man har inga karensdagar i alla fall. Tror jag. 🙂 Jag har hört något om att man har ett visst antal sjukdagar som alla “ser till” att ta ut.
  Däremot, säg att man måste vara sjukskriven på halvtid resten av livet, då finns det i alla fall halvtidsjobb att få. Eller säg att man får “kicken” för att man varit sjuk för mycket, då kan man i alla fall få ett nytt jobb när man blivit frisk. Det är liksom inte den här situationen “förlorar jag jobbet så svälter jag ihjäl”. (Nu pratar jag om här, USA är tydligen hemskt just nu när det gäller att få jobb har jag hört!)

 • Va, vad konstigt! Vad jobbar du med?

  Alla jobb jag har haft och alla jag kanner (tror jag) har det varit ok att vara hemma om du ar forkyld. De vill lixom inte ha in till till kontoret eftersom du kommer smitta hela bunten.

  Tycker du gjorde helt ratt i att du var hemma nar du var superforkyld.

  xx Linda

 • fiendishrabbit

  Du kan ju alltid säga “Tja, tänk om det är H1N1?” 🙂

 • admin

  Vår arbetsplats är lite som den är. Jag kommer berätta mer i detalj vid ett senare tillfälle. En kille sa när jag kom tillbaka: “Varför gick du inte till jobbet och smittade oss alla? Vi ville också bli sjuka!” Säger allt. Men nästa gång jag blir förkyld ska jag säga att jag har bronkit.

 • admin

  Alltså, jag sa det första dagen jag var sjuk, att det kunde vara det! Men då sa personalchefen: “Nejdå, det är det inte.” Trevligt plejs detta…

You must be logged in to post a comment.