Engelsk dresscode

Jag jobbar ju i Slipsnisseland som ni vet. Här skyndar man fram i snygg svid. När folk går till arbetet ser de ut ungefär som när du ska på bröllop och det är inget konstigt med det. Skorna är i så fall det som kan variera ganska mycket. Jag har sett många “trainers” till kostym och för kvinnor finns en speciell sorts platta findojor med en yttersula som liknar den på gymnastikskor. Det pågår debatter angående att kvinnor bör förbjudas att bära högklackat på jobbet eftersom det orsakar fotproblem som i sin tur leder till två miljoner förlorade arbetsdagar per år.

Men i alla fall. På mitt jobb har vi helt vanliga kläder. Första dagen upptäckte jag en klausul i kontraktet och påpekade den för min manager: “Öh öh, du, det står här att man inte får ha jeans på jobbet!” “Äääh, det är bara ett standardkontrakt som de har tagit. Skit samma!” log han och tuggade tuggummi så högt och störigt han kunde medan han kliade sig på tatueringen som stack fram under t-shirtärmen. HR-managern berättade senare att hon känt sig “out of place” när hon hade kommit i sin worksuit och sett oss. Fortfarande har vi två killar på kontoret som har typisk jobboutfit. “I don’t want to be looked down upon!” motiverade den ena det. Man kan lätt känna sig utanför annars på DLR och när man åker hiss i vår skrapa men det är inget som de övriga nio bryr sig om.

skoluniform england
Och så här ser ungarna ut när de åker till plugget. Jag undrar, hur leker man i de där paltorna? Det jag kan minnas från min skoltid är att man byggde snökojor, klättrade i träborgar, grävde ner skatter i lera och ledde varandra ner för istäckta trappor så att tänderna flög ut. Jag har lite svårt att tänka mig den typen av aktiviteter iklädd kostym.

Skoluniform London
Skyltfönstret till en affär som säljer skolkläder.

“Giving children scruffy T-shirts and fleeces to wear in a learning environment is sending out totally the wrong message,” säger en intervjuad i The Sun. Tänk så olika vi tänker. “Totally exotic and weird,” som jag beskrev det för en jobbpolare.

7 comments to Engelsk dresscode

 • fiendishrabbit

  Grejen är ju dock att det är en skoluniform och inte en kostym.

  Jag menar, för 300 år sedan så tog folk och krigade och rullande runt i lera, blod och skit i sådant här.
  http://www.algonet.se/~hogman/bild/uniform1%20m-1702.jpg

  En skoluniform kanske har snittet av en kostym. Men bara idioter tar och skickar ut sina ungar i en skoluniform som inte tål maskintvätt (min finkostym å andra sidan tål ju inte ens handtvätt).
  Så även om man kanske inte rullar runt i lera så går det utmärkt att klättra och kasta snöboll i skoluniform (även om många skolors tjejuniform kanske har lite väl kort kjol för klättrande utan seriös clothing malfunction).

 • admin

  Ok och sakert har man ocksa mer an en. Jag vet bara att om vi haft skoluniform nar jag gick i plugget sa skulle den inte bara blivit smutsig utan den skulle aven rivits sonder, helt klart. Ritch-ratch-fillibombombom. Och vi var anda tjejer! 🙂

 • De luktar oftast svett och bar slipsarna som pannband. Eller sa fyller de pa med luvtrojor UNDER skjortan och jeans under uniformbyxorna. ‘Smart’ ar det i alla fall inte!

 • admin

  Hahaha! Pixplz! 😉

 • Lena

  I helvetet är det engelsmännen som styr klädmodet. Gissningsvis skulle detta folk ha bättre klädsmak om de fick öva redan från barnsben att klä sig. Klart att de ser ut som hopplock från Myrorna hela högen när de inte har “uniform”, som må vara jobb-kostym, skoluniform eller annan förbestämd klädsel. Vid fritt val blir de helt vilsna och tar det som
  1) hänger närmast till hands i garderoben
  2) råkar vara nästan rent
  3) är någorlunda helt
  4) satt någotsånär på kroppen för 5-10 år sedan
  Inte ens gott om pengar verkar hjälpa. Se bara på mrs Beckham…

 • admin

  Hahaha, precis vad jag tänkte säga! Bara i England kan Beckhams vara kända för sin eminenta(?) smak.
  Här i Bromley är det förresten mycket cykelbyxor som gäller…

 • Lena

  Cykelbyxor?! Då vete fan om det inte är bättre med den där naken-cykeltävlingen? Men det är väl ingen av bärarna som cyklar? Då kallas byxorna istället mumlare. Och när tjejer har för tajta sådana och för mycket underhudsfett bildas den berömda (och i BILD så mycket fotograferade) kameltån. Inte konstigt att nativiteten sjunker i det där landet…

You must be logged in to post a comment.