Arbetsmarknaden i London

Det här är Sverige: Du utbildar dig i flera år, får hundratusetals kronor i studieskulder, du söker kvalificerade jobb men ger upp efter 500 ansökningar och inser att du tyvärr måste ta jobb som toalettdykare för att inte svälta ihjäl. För att få arbeta som lic. toalettdykare krävs det dock att du byter efternamn om du är invandrare, fixar håret och går en charmkurs. Bara de bästa sökande är goda nog åt detta hedervärda jobb. Naturligtvis är det bara ett vikariat. Och när du jobbat där i två månader får du beskedet att man ska skära ner på personal och du får kicken. Jag överdriver naturligtvis, men ni vet vad jag menar. 😉

Det här är London: Trots finanskrisen finns här rekryterare som blir som stalkers. Ja, det är sant.

Stalkarna då, vad är det för ena? Jo, så här var det. Ungefär en timme efter att jag kommit hem från USA ringde de. “De behöver folk på Ladbrokes, kan du gå på intervju nästa vecka?” En gång skickade de mig på intervju till ett företag som mitt under samtalet försa sig angående att de gjorde sexsajter. Därefter frågade de om jag hade a criminal record eller problem med polisen. En gång när jag hade en annan intervju försökte de klämma in sitt företag före denna så att jag eventuellt kunde strunta i att gå på den andra utifall jag blev erbjuden deras jobb på plats. Nu senast försökte de fixa in mig på ett reseföretag i Sussex. Då jag vänligt men bestämt klargjort att jag inte kunde tänka mig att pendla i sammanlagt fem timmar per dag vägrade de ge sig. En sorts telefonterror startade. Det var fruktansvärt tjatigt. Till slut bad jag att få bli bortplockad ur deras databas. Gissa vem som ringde redan måndagen därpå? Grattis, du har vunnit en resa till Sussex…

På nätet hittade jag sen ett forum där folk beklagat sig över hur hemska dessa rekryterare var. Någon hade blivit stalkad i två år och trots att han hade ett jobb nu hade de fortsatt att ringa flera gånger om dagen och lämnat ändlösa meddelanden på telefonsvararen. En annan tyckte han blivit behandlad som boskap och kallade dem för “cowboys”.

Jag är ändå road. Den arbetssökandes marknad! Yes! Jag har då aldrig varit med om något liknande och jag upprepar: Det är faktiskt finanskris!

Slutligen vill jag säga att jag hellre lämnar över uppdraget till alla andra seriösa rekryterare som ringer.

11 comments to Arbetsmarknaden i London

 • tomSmoke

  Skilda världar. Här i träsket fick jag senast ett mail att Monster tagit bort mig för inaktivitet 🙂

 • admin

  Haha, säger en del! Monster är the shit här. Man går bara dit, loggar in och vips så ser det ut som om man är aktiv och så börjar telefonen ringa.

 • Johan

  Tycker de jävla telefonförsäljarna här i Sverige har blivit skitdryga de senaste året. Ringer ju på alla möjliga okristilga tider..en gång kl 22 på kvällen, sa att att jag var på väg i säng, då skulle han ringa upp en annan dag. Ringer kl 06 dagen där på, går inte upp för att svara, men enligt telefon så var det samma nummer som dagen där på. Jävla nötter…

  Frugan fick ett samtal av någon som skulle sälja böcker, hon avvisade typ 100 gånger snällt vilket slutade med att telefonsäljaren blev sur…”Kanske bäst jag lägger på så jag inte slösar mer av MIN och din tid”…för helvete, om du lyssnat de första 2 sekunderna hade du sluppit tjata i 10 minuter.

  NIX hjälper inte speciellt mycket heller…

  Men frågan, vill man hellre bli stalkad av rekryterare?….

 • admin

  Du svarade just på din egen fråga – med en arbetsmarknad där rekryterare t.o.m. kan bli stalkers behöver ingen tvingas till att ta ett jobb som en sådan där hemsk telefonförsäljare som lever enbart på provision och därför måste jaga! 😉

  Konstiga telefonförsäljare det finns här förresten, det är inte människor utan bara en telefonsvarare som ringer upp. Kommer säkert till Sverige snart och då får massa mänskliga försäljare sparken varpå de MÅSTE bli toalettdykare.

 • Lena

  Ringer det några seriösa rekryterare?
  Man kanske skulle starta rekryteringsföretag i London. Ett med icke-tjatig personal så firman får gott rykte. Hmmmm.

  Telefonförsäljare avspisar man med ett; Det passar inte så bra nu, men om jag får ditt telefonnummer kan jag ringa och störa dig på nån olämplig tidpunkt senare. Funkat hittills.

  Men allvarligt – nån människa måste ju nappa på telefonförsäljning, annars skulle de inte fortsätta. Frågan är bara VEM som nappar? Jag känner ingen som köpt nåt per telefon…

 • admin

  http://www.wasabi.nu/humor.asp?page=historia&id=97 – älskar den här gamla klassikern, vet inte om den är sann men…
  Ja det ringer seriösa också men man måste uppdatera sitt CV ofta så att man hamnar högt upp på listor.
  Det fungerar nog bäst att sälja uppgraderingar av sådant folk redan har, tex abonnemang. Sen är det ju samma tänk som i alla affärer att det gäller bara att tillräckligt många exponeras för något så är det alltid en liten procent som köper. Men det kan nog vara hårt för dem, varför får de flesta lön i form av provision? För att annars skulle det inte gå runt, antagligen.

 • Även om de verkar jobbiga så känns det kul att höra eftersom jag funderar på London till hösten. Här känns det som att det finns noll chanser att jobba med det jag är utbildad inom, och på arbetsförmedlingen sa de till och med till mig att, “ja, men det är ju sällan folk jobbar med det de är utbildade till”. Kommer aldrig glömma det, tappade hakan totalt. Visst vet jag att det är så, men JAG tänker inte ha det så.

 • admin

  Då kan London vara rätt plejs för dig. Det är ett av världens största affärscentrum. Här finns massor med företag, många nya startas upp hela tiden eftersom det är så gynnsamt. Sverige är enbart skrämmande på den här punkten nuförtiden. Lycka till!

 • Elin

  Hej! Jag planerar en flytt til London om ca 2 månader.
  Har du några tips på vettiga rekryterare? Och vilka ska man undvika?

  🙂

 • admin

  Undvik egentligen ingenting. De som var jobbiga hette BD Recruitment men vem vet, de kanske kan fixa in en ju? Lägg upp ditt CV på Monster så löser sig resten. 😉

 • Hej. Jag är går sista året på Hagagymnasiet i Norrköping, Sverige. Jag är med i ett projektarbete där vi vill ta reda på varför så många svenskar flyttar till London. Vad arbetsmarknaden har att erbjuda och ser ut. Om det finns några speciella utbildningar i London som är speciellt intressanta. Vi vill i stort ta reda på vad som skiljer London från Sverige, och vad London har att erbjuda som inte Sverige har. Om du är intresserad av att hjälpa oss med att svara på några frågor kring London så får du hemskt gärna höra av er till mig på min mail: malingronqvist@hotmail.com

  MVH Malin Grönqvist

You must be logged in to post a comment.